“Gør det selv”, “handyman” og “DIY” er termer, der bliver brugt hyppigere og hyppigere. Vi vil kunne mere og skabe mere selv, og derfor giver mange sig i kast med at kreere et billigt plankebord.

Du så det sikkert på TV2s boligprogram “Nybyggerne”, hvor deltagere eksperimenterede med at designe møbler selv inden for et givent budget. Her blev også det smukke, rustikke og ikke mindst populære plankebord introduceret.

Skal man købe et plankebord fra møbelhandleren er det som regel pebret, fordi fabrikkerne anvender dyre og lækre materialer – enten eg eller ask. De naturlige materialer hæver naturligvis prisen, men man kan spare mange penge ved at lave et plankebord selv. Læs med og få tips til, hvordan du laver et billigt plankebord selv.

5 trin og lidt arbejdskraft = billigt plankebord

Et billigt plankebord består i princippet af et metalstel og ramme – eller ben – og træplanker til at lægge i rammen. For at opnå det lækre og luksuriøse look, som plankebordet kan have, bør du dog lægge lidt mere energi i projektet.

  • Step 1: Vælg træsorten eller materialet, du ønsker til en bordplade
  • Step 2: Vælg bordben. Der findes mange forskellige billige bordben, der har et passende look i boligforretninger.
  • Step 3: Køb slibepapir og lej eventuelt en slibemaskine
  • Step 4: Køb en olie, der giver det look, du går efter
  • Step 5: Køb smalle planker til at skrue under bordet, så plankerne holdes sammen

Når de 5 trin er opfyldt kan du begynde at samle det billige plankebord. Den nok dyreste post kan være bordben eller planker alt afhængig af, hvilke ben og hvilken træsort, man sætter sig fast på.

Slib plankerne smørbløde

Et billigt plankebord laver ikke sig selv, og nok er det billigt, men det kræver tid og energi. Medmindre du finder én, der vil gøre arbejdet gratis for dig, er det altså dig selv, der må lægge arbejdstimer i plankebordet, men er du effektiv, bør det ikke tage mere end 4-5 arbejdsdage efter fyraften for at få plankebordet i hus. 

Du kan bejle til personalet hos din lokale trælast og spørge om de kan skære en lang planke i 3 alt afhængig af, hvor langt eller bredt, plankebordet skal være.

Herefter venter “pudse og polere”-processen, hvor du skal slibe plankerne smørbløde, så børn og barnlige sjæle ikke får splinter i fingre og arme når de spiser aftensmad ved bordet. Slib det på overfladen og en smule i enden men undgå at slibe runde hjørner – det vil ødelægge det rustikke look.

Vælg en olie med den finish du ønsker

Oliering eller lakering af dit plankebord er et afsnit for sig. Her kan du vælge en olie, der giver den finish, som du leder efter og dermed gøre plankebordet personligt og unikt. Der findes forskellige olier du kan bruge til et billigt plankebord som dit. Har du brugt billigt træ som fyrretræ eller billige kalmarplanker kan det være lidt forskelligt, hvilken olie der passer til træsorten.

Til fyrretræ kan du for eksempel bruge olien “Drivtømmer grå” fra Junckers, som giver en let grålig finish med en let blank overflade. Denne olie indrammer træet fint og giver dig også en fornuftig overflade, der er praktisk, hvis der spildes på træet.

Billige plankeben, genbrug eller specialsmedning?

Plankebordet har vundet frem og er efterhånden en del af ethvert boligmagasin, enhver lejlighed eller ethvert hus, hvor det massive plankebord spiller en central del af hverdagen særligt som spisebord. Du kan gøre dit plankebord mere personligt ved at vælge nogle særlige eller antikke bordben, der giver plankebordet kant.

Tjek for eksempel brugtaviser for at se, om der er nogen, der sælger billige ben til plankebord eller køb et nyt par hos din lokale smed eller boligforretning. Får du smedet specielle ben eller en ramme til bordet bliver “billigt plankebord” til “dyrt plankebord”, men er det det, du ønsker kan dette være løsningen for at opnå det perfekte resultat.

Det populære og skarpe sildebensparket bord

Et billigt plankebord kan være den perfekte løsning for dig, der ønsker at spare penge men samtidig erhverve sig et lækkert spisebord. I TV2 programmet “Nybyggerne”, sæson 2, blev særligt ét bestemt træbord elsket af seerne.

Det unge deltagerpar, Lise og Michael, producerede deres eget sildebensparket bord, som bestod af vinklede træbrædder, som blev indrammet af en støbt metalramme. De vinklede træbrædder skabte en helt unik effekt, som mange efterfølgende fik lyst til at efterligne.

At lave sit eget sildebensparket bord er en mere omfattende proces, end hvis man skal lave sit eget billige plankebord. Forskellen ligger særligt i samlingen af brædder. På et plankebord samler man brædderne på langs og der består også en særlig charme i at brædderne er lidt forskellige.

Ved sildebensparket bordet er det netop præcisionen og de skarpe samlinger, som gør bordet unikt. Uanset, hvad du giver dig i kast med kræver det en proces og tid og en smule penge og håndværksmæssigt snilde.

Vælg den sikre løsning og slip for besværet

Der findes mange færdige løsninger, som gør livet lettere for dig, der gerne vil have et plankebord. De færdige løsninger er ikke billigere, men resultatet er mere sikkert og holder sandsynligvis i flere år.

Et eksklusivt plankebord kræver en lille smule vedligehold efter anvisningerne. Med to store planker får man kun en lille åbning i midten af bordet, og det giver også et mere stabilt og robust plankebord.

Før du afgør om et billigt gør-det-selv plankebord er løsningen, bør du gøre op med dig selv, om du synes det er besværet værd. Et lækkert plankebord med en god, massiv ramme eller et par stabile ben vil kunne samle familien om dejlige middage uden at du skal bekymre dig om et vakkelvornt eller splintrende plankebord.

De færdige plankeborde fås i forskellige udformninger og i forskellige træsorter. Et plankebord i mangotræ med jernben er en god all-around løsning til familien.

Flotte og lette spisebordsstole i samme stil

Til et fedt dyrt eller billigt plankebord hører sig nogle fede stole. Et rustikt, massivt og tungt plankebord passer ikke umiddelbart sammen med en hvilken som helst type stol, så vælg en stol, der stilmæssigt og farvemæssigt giver mening. Du kan eventuelt gå efter en type spisebordsstol i den samme træsort som dit plankebord for at få en naturlig sammenhæng.

Har du som for eksempel anvendt en olie med en grålig finish, som “Drivtømmer grå” fra Junckers, vil en stol som Fritz Hansen Myren i grå egefinér eller en hvilken som helst anden Myren model gå perfekt dertil. En klassisk, enkel skalstol i en passende farve kan fungere som en fin spinkel og let kontrast til det massive bord.

Er du ikke fan af skalstolen, kan du alternativt overveje en Resö “havestol” fra Skargaarden. Stolen har det samme lette look og passer godt til et plankebord. Man kan pifte de relativt hårde metalstænger op med et blødt lammeskind som en stolehynde.

 

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here