Har du altid drømt om at få en pejs? En pejs kan tilføre et rum og et hjem varme, hygge og stemningsfyldt belysning med flammerne, som slikker sig op ad ruden. De klassiske brændeovne sviner og oser en del, og derfor har man udviklet et nyt svar på brændeovnen, nemlig en biopejs til væggen.

En biopejs til væggen fyres med organisk ethanol og tilfører – ikke mindst – en varm og hyggelig belysning. Biopejse kan både hænge på væggen og i loftet eller stå på gulv eller bord. Man skal ikke opfatte den organiske pejs som den primære varmekilde, da den blot hæver rumtemperaturen med et par grader. På den anden side er den en moderne, klassisk og imponerende vægudsmykning, der personliggør indretningen.

Denne artikel giver dig tips til, hvordan du kan integrere din egen biopejs i dit hjem.

Biopejs til væggen – hvilken væg?

At integrere en biopejs til væggen kræver naturligvis lidt overvejelse og undersøgelse. Langt de fleste vægge kan bære en væghængt biopejs. Har du en gips-, murstens-, beton- eller trævæg, har du mulighed for at invitere den hyggelige stemning inden for.

Vær opmærksom på, at væggen dog skal være brændsikker, og derfor kræver det eventuelt, at du får dette tjekket. Det er klart, at en biopejs – som en almindelig pejs – kræver sikkerhedsmæssige foranstaltninger, og derfor må man også placere møbler og tekstiler et godt stykke væk fra biopejsen.

Hvordan fungerer en biopejs til væggen?

En biopejs er – som navnet antyder – en pejs, der på en eller anden måde har at gøre med noget naturligt eller biologisk. Man fyrer dermed ikke en biopejs på almindelige briketter men på bioethanol.

Brændstoffet er naturligt udvundet og findes også i en helt ren form. Bioethanol er primært baseret på majs- og halmrester. Biopejsen kan godt betegnes som lidt af et gennembrud, fordi man ved at fyre med bioethanol ikke udleder CO2 – så det er simpelthen et alternativ til de fossile brændstoffer.

En biopejs til væggen fyrer man også på bioethanol, og det er således en form for flydende brændstof, som antændes og skaber varme og fine flammer.

Hvor er skorstenen?

Måske tænker du: “Installering af en pejs… Det kræver vel en skorsten?” Svaret er overraskende nok “nej”, da en biopejs kun udleder ilt, varme og en minimal mængde kulilte.

Dette er blandt andet én af de elementer, der gør det så nemt at installere en biopejs til væggen, fordi den fungerer “lokalt” og dermed ikke skal kobles på udendørs.

En biopejs er skorstensfri og udleder næsten det samme, som vi gør når vi ånder, men selvom restproduktet er relativt rent og ufarligt, er det alligevel en idé at have en brændalarm til at hænge i rummet og eventuelt en brændslukker til at hænge i huset.

Biopejs med glasfront, rund, firkantet eller…?

Når man skal integrere sin biopejs, kan det være en god idé at overveje størrelsen, typen og udseendet. En biopejs med glasfront lader dig se ind til flammerne og nyde varmen gennem det varmesikrede glas.

En rund biopejs kan give et helt andet udtryk og tillader, at man fysisk kan komme endnu tættere på flammerne, noget som for eksempel ikke umiddelbart går hånd-i-hånd hos småbørnsfamilier.

En firkantet biopejs fås i forskellige varianter. Her kan man både vælge en bred og rektangulær biopejs, som passer godt til de større rum. En kvadratisk biopejs vil omvendt koncentrere flammer og varme til et mere specifikt sted i rummet.

Tip: Tænk klassisk og tænk fremad

Et godt tip, der går i forlængelse af valg af stilen på biopejsen er valget af design, farve og udformning. En biopejs til væggen kan give glæde i mange år, men glæden er kortvarig, hvis man fortryder udseendet, farven eller designet.

Der findes både sorte og hvide biopejse, buede fronter, flade fronter og åbne fronter. Det er også muligt at vælge en biopejs med en “ramme” eller “infinity-kant”.

Når du skal vælge biopejsen er et godt tip at tænke på din og husets stil og overveje, hvordan den lille organiske brændeovn tager sig ud netop i dit hjem. Hvis man flytter rundt eller ommøblerer bør pejsen stadig stilmæssigt passe – så – tænk fremad og tænk klassisk.

Kontrollér flammerne med fjernbetjening

Nogle biopejse fås med fjernbetjening, og det tillader dig at kontrollere flammerne eller skrue op eller ned for flammerne. En biopejs med fjernbetjening passer godt til stuen, da det her kan variere meget, hvor mange mennesker der er i rummet samt hvor varmt der er i forhold til årstiderne.

Ved integrering af biopejs i stuen er det derfor vigtigt at man samtidig forestiller sig forskellige scenarier, sådan at pejsen får den bedste placering i forhold til fordeling af varme men også i forhold til, hvor personerne fysisk placerer sig.

En holdspiller i indretningen

Den nok største fordel ved en biopejs er, at den faktisk giver en smule varme uden at ose. En biopejs fyres som allerede nævnt på bioethanol, som hverken ryger eller misfarver indendøre.

Biopejsen er ikke blot en praktisk foranstaltning men også en del af indretningen. Ved at “style” en væghængt biopejs med møbler i naturmaterialer, malerier eller smukke planter kan man afrunde indretningen og sætte prikken over i’et med de smukke flammer.

Vælger man omvendt at lade biopejsen stå alene som sit eget kunstværk på en mindre væg, kan dette også give en god effekt og vil drage blikket mod flammerne og det hyggelige lys.

Billig energikilde og imponerende kunstværk

Fordelen ved at vælge en biopejs til væggen er, at den ikke optager gulvplads eller fylder i rummet. En biopejs til væggen vil – præcis som et maleri – skabe en effekt og noget at kigge på. Det er værd at vide, at en biopejs er relativt billig i brug, da brændstoffet er billigt og pejsen kan bruges på en meget impulsiv måde uden at det kræver ekstra energi.

Tænd biopejsen med det samme og rummets temperatur vil efterfølgende være et par grader varmere. En væghængt biopejs kan også fungere som ekstra varmekilde i et rum, som har en tendens til at blive særligt koldt – entré, kælderrum eller lignende.

Allerede vild med den miljøvenlige pejs?

Hvis du bare ikke kan få nok af de hyggelige, miljøvenlige pejse, så er det måske på tide at overveje en biopejs til udendørs brug. En udendørs biopejs kan stå ude midlertidigt og passer perfekt til de sene sommeraftener, hvor den skaber en fantastisk stemning til et sent glas rødt eller hvidt.

Der findes mange forskellige biopejse til udendørs brug og det gør, at man – også udendørs – kan indrette i det “rum”, man har. En biopejs vil også gøre det godt på en lille altan, hvor man kan sidde ude og nyde en dansk sommeraften.

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here