En seng er vel bare en seng, er det ikke? Nej – det er det faktisk ikke. For der er stor forskel på, hvilken type af seng (og ikke mindst topmadras), der passer til dig og dit søvnmønster. Derfor er der også en række overvejelser man bør gøre sig inden man køber en seng.

Når du køber en ny seng, så investerer du i din søvn, og få ting er lige så vigtige, som at få en god nats søvn. Har du sovet behageligt, vil du være veludhvilet og kroppen er i balance – to vigtige ting, når en travl hverdag skal hænge sammen.

Desværre kan det være noget af en jungle at finde rundt i, og den perfekte seng til dig hænger ikke nødvendigvis sammen med prisen. Så hvilke overvejelser bør du gøre forud for valg af en boxmadras? Herunder har vi samlet en række gode råd, som kan gøre processen nemmere for dig.

Hvilken seng skal du vælge?

At vælge en seng er en meget personlig sag, idet der er forskel på, hvad du og din krop har bedst af. Når du skal vælge eller sammensætte din seng, skal du først og fremmest tænke over, hvilken madrastype, du vil have. Der findes som udgangspunkt:

 1. Boxmadrasser
 2. Spingmadrasser
 3. Skummadrasser

Derudover findes kontinentalsenge, elevationssenge og topmadrasser.

Den mest populære type af madras er boxmadrassen. Men hvorfor? Den er nem at montere, og så er den et komfortabelt valg. Der findes mange forskellige typer af boxmadrasser, som alle er tilpasset forskellige søvnmønstre og så videre.

Hvad er en boxmadras?

En boxmadras er en madras, som har en indbygget træramme. Madrassen består derudover af to lag fjedre, hvilkets sikrer den ultimative sovekomfort, idet den tilpasser sig din krops konturer. En boxmadras er en meget prisvenlig løsning, men det betyder ikke, at du ikke kan få luksusnætter. Udover at du kan vælge den boxmadras, som passer bedst til dig, har du ydermere mulighed for at tilpasse din søvn i valget af topmadras.

Derudover er en boxmadras nem at flytte rundt på – også når der skal gøres rent.

Så hvad er fordelene egentlig, ved at investere i en boxmadras?

 • Den er hurtig at sætte op, da trærammen gør det simpelt at montere ben – Mere skal der ikke til, før din seng står klar til skønhedssøvnen
 • Det er en færdig løsning
 • Der kan vælges mellem flere forskellige fjedretyper
 • Høj komfort
 • De rette fjedrer tilpasser sig din vægt og liggeposition

Dette er blot få af grundene til, at en boxmadras for mange mennesker vil være det rigtige valg, når det kommer til seng. Derudover er der sjældent nogen mærkbar forskel, når det kommer til spring- og boxmadrasser.

Dette skal du tænke over, når du skal vælge en boxmadras

Når du skal vælge en ny boxmadras eller en ny seng, er der nogle parametre, som er vigtige at have med i spil. En god seng for en anden, er ikke nødvendigvis en god seng for dig, fordi præferencer som vægt og temperatur er afgørende for en god seng (og dermed en god søvn).

I forhold til vægt, er det noget, du skal have in mente, når du vælger fjedretypen i din boxmadras.

Sådan vælger du den rigtige fjedretype ud fra din kropsvægt

Boxmadrasser er som tidligere nævnt opbygget af fjedre i lag. Det er en innovativ teknologi, der ligger bag disse, hvorfor der også findes flere forskellige fjedretyper. Alt efter din søvnrytme og kropsvægt, vil nogle fjedrertyper i boxmadrasser passer bedre til dig end andre.

Bonellfjedrer: En billig boxmadras med god komfort

Bonellfjedren er blandt de mest anvendte fjedretyper, og den har efterhånden været på markedet i mange år. Bonellfjedre er formet som et timeglas. Udover dette karakteristika er Bonellfjedrene forbundet til hinanden, hvorfor dit kropstryk påvirker hele liggefladen, og ikke kun dele af det.

En boxmadras udstyret med Bonellfjedrer vil typisk yde en medium komfort og støtte, hvorfor de anbefales til en som en billig løsning på en hverdagsmadras, en god seng til gæsteværelset eller eksempelvis en seng til sommerhuset. Leder du efter en en billig boxmadras? Hos Sengefabriksudsalg.dk finder du mange boxmadrasser med Bonellfjedre til billige priser. Boxmadrasserne leveres alle inklusive ben – så det skal du ikke tænke på.

Et oplagt valg til sommerhuset eller gæsteværelset kunne være denne Box Classic, der måler 80×200 cm.

ForhandlerPrisLæs mere
2.699,00 DKK Læs mere

Mangler teenageren ny seng til hulen? Så kan du se nærmere på deres store udvalg af trekvartsenge. Der finder du blandt andet Box Classic med målene 140×200 cm, som vil være et oplagt valg.

Begge valgmuligheder giver god komfort til en overkommelig pris.

ForhandlerPrisLæs mere
4.699,00 DKK Læs mere

Pocketfjedrer: Differentieret støtte for en skøn nats søvn

Pocketfjedrene er efterhånden ved at overtage markedet. Hvorfor? Fordi de modsat Bonellfjedrerne yder individuel støtte, som i højere grad tilpasser sig din krop.

 

Denne type af fjedrer kaldes også for posefjedrer, fordi hver enkelt fjeder er pakket ind i en filtpose. På den måde holdes fjedrerne adskilt fra hinanden, hvorfor de kan yde differentieret støtte, alt efter hvor du placerer din vægt i løbet af natten.

 

Den individuelle støtte er den største fortaler for denne type af fjedrer i boxmadrassen, fordi den giver en rigtig god komfort – også når man vender og drejer sig i løbet af natten. Idet fjedrerne er pakket ind i hver sin filtpose undgår du også, at den knirker.

 

En boxmadras med pocketfjedrer yder forholdsvis fast komfort og støtte, hvilket gør den til en oplagt boxmadras for mange.

 

Pocketfjedrer med fast fasthed (75 til 95 kg)

Pocketfjedrerne egner sig dog bedst til dig, der er slank eller almindelig af bygning. Vejer du derfor imellem 75 til 95 kg, så giver en boxmadras med pocketfjedrer en god komfort. I denne vægtklasse anbefales en boxmadras med pocketfjedrer i en fast fasthed.

 

Vores favoritter blandt denne type er blandt andet Jupiter Boxmadras fra Bedrenætter.dk. Sengen måler 140×200 cm, hvilket gør den til en trekvartseng, der også er kendt som en halvandenmandsseng. Boxmadrassen har en fast fasthed, hvorfor den er idéel til dig, der vejer mellem 75 og 95 kg. Inklusive i prisen er en topmadras.

ForhandlerPrisLæs mere
4.499,00 DKK Læs mere

Pocketfjedrer med medium fasthed (>75 kg)

Vejer du under 75 kg er det derimod at foretrække, at vælge en boxmadras med pocketfjedrer i en medium fasthed.

3 boxmadrasser med pocketfjedre i 3 budgetter

Af denne type har vi tre favoritter, som befinder sig i tre forskellige prisklasser, alle med målene 140×200 cm:

 

Budget: Jupiter Boxmadras

Hvis du er på udkig efter en god seng, med god komfort, som ikke ripper pengepungen, anbefaler vi modellen Jupiter Boxmadras (140 x 200 cm) fra Bedrenætter.dk, som kan blive din for 4.499,-, og så er prisen endda inklusive en topmadras. Jupiter-madrassen er et godt valg til prisen, og så er den blandt deres bestsellere.

ForhandlerPrisLæs mere
4.499,00 DKK Læs mere

Bedst til prisen: Senses Classic Boxmadras

Hvis du er villig til at ofre lidt flere penge på en boxmadras, som kan holde i mange år frem, bør du se nærmere på Senses Classic Boxmadras, som står til 8.499,-. Boxmadrassen har pocketfjedrer og 5 komfortzoner, så den tilpasser sig perfekt til din krop, når du skal sove. Prisen er inklusive en topmadras.

ForhandlerPrisLæs mere
8.499,00 DKK Læs mere

Luksusudgaven: Bergen

Blandt de tungeste drenge i klassen inden for boxmadrasser med pocketfjedre findes Bergen fra Bedrenætter.dk. Boxmadrassen har latexpolstring og pocketfjedrer, der sikrer den ultimative komfort. Prisen ligger på 11.999,- alt efter hvilken fasthed, du ønsker. Som med de andre muligheder, er prisen inklusive en topmadras.

ForhandlerPrisLæs mere
11.999,00 DKK Læs mere

Multipocketfjedrer: God komfort og flere støttepunkter

Forskellen på pocketfjedrer og multipocketfjedre er i bund og grund, at der er flere fjedrer i multipocketmadrassen, fordi de simpelthen er mindre. Dette giver derfor flere støttepunkter, hvilket skaber både fordele og ulemper.

Hvis du er slank til normalvægtig er det ikke nødvendigvis en fordel, at have flere støttepunkter, fordi madrassen automatisk vil blive fastere. Du får ikke lagt samme vægt på hver enkelt fjeder, hvorfor man ikke altid opnår det nødvendige fald.

Til gengæld er multipocketfjedrerne til boxmadrassen et oplagt valg, såfremt du vejer over 95 kg. Befinder du dig i denne vægtklasse, vil en boxmadrassen med multipocketfjedrer i en fast fasthed være et godt valg til dig. Det kan derimod ikke nødvendigvis betale sig at “opgradere” til denne type af boxmadras, hvis du vejer under 95 kg.

Boxmadrassen på budget til dig, der vejer 100+ kg

Det kan være svært at finde en madras, som giver den korrekte støtte og komfort, hvis man vejer 95+. Vi vil dog gerne anbefale Box Solid fra sengefabriksudsalg, der er sammensat af både Bonell- og multipocketfjedrer.

Dette giver madrassen den fasthed, som du har brug for, for at kunne sove komfortabelt. Denne model måder 90×200, og prisen på 3.999,- er inklusive runde metalben samt en topmadras.

ForhandlerPrisLæs mere
3.999,00 DKK Læs mere

Luksusudgaven med 10 cm ekstra til 100+ kg

Som standard kommer de fleste senge med en længe på 200 cm og en justerbar bredde. Desværre er de to meter ikke nødvendigvis nok for alle. Hvis du er en rigtig viking (læs: 2 meter og træls), kan det være svært at finde en boxmadras, der kan passe.

 

Hos Sengefrabriksudsalg.dk kommer de dig dog til undsætning, men en boxmadras, der måler hele 180 x 210 cm – og så er den udstyret med Bonell- og Multipocketfejdrer, der egner sig perfekt, hvis du er omkring de 100+ kg. Er du 100+ kg anbefales at vælge en fast fasthed på madrassen.

ForhandlerPrisLæs mere
11.499,00 DKK Læs mere

Sådan vælger du den rigtige topmadras

Når du har valgt hvilke type af fjedrer samt fastheden af din boxmadras, kommer du nu til “tuningen” af din seng. Det er nemlig blevet tid til at vælge den helt rigtige topmadras.

Det er muligt, ikke at vælge en topmadras, men vi anbefaler klart, at du vælger at investere i en. Det er nemlig topmadrassen, der i sidste ende tilpasser sengen til din søvntype. Når du skal vælge en topmadras, skal du både overvejer materiale, ventilation og så videre. Topmadrassen sikrer dig den ultimative komfort, og det er ikke her, du skal gå ned på udstyr!

Topmadrassen tilpasser i sidste ende boxmadrassen til din kropsbygning, hvorfor du får en bedre og mere tilpasset komfort. Derudover kan du tage betrækket af din topmadras og vaske det, hvorfor du på den måde kan holde din seng ren, frisk, sund og lækker i meget længere tid.

Så hvilken topmadras passer bedst til dig?

Der findes som udgangspunkt 3 forskellige hovedtyper af topmadrasser:

 • Latex
 • Memory
 • Koldskum/skummadrasser

De tre forskellige typer passer til tre forskellige søvnmønstre, og det kan være en jungle at finde rundt i, hvilke der passer bedst til dig. Derfor giver vi dig nogle hurtige (men yderst brugbare) facts om de tre typer, så nu er bedre udrustet til at foretage dit valg.

Latex: God støtte og åndbart materiale

En topmadras i latex giver en god støtte, og så er den god til dig, der har tendens til at blive varm og/eller svedig om natten. En topmadras i latex:

 • giver støtte efter presset, der ligges på kernen
 • er allergivenlig, så du kan sove sundere
 • er todimensionel fordi den både støtter og er trykaflastende
 • er lavet af et åndbart materiale, der ikke optager kropsvarme
 • har en høj elasticitet og densitet (= høj bæreevne)
 • har en lang holdbarhed og falder ikke sammen

En topmadras i latex sikrer en blød men støttende søvn, hvorfor mange vil kunne få glæde af en topmadras i dette materiale. Topmadrasser i latex findes i stort set alle prisklasser, så du nemt kan finde en, der passer til dit budget.

En god all-round latextopmadras er Latex Single til 1.599,- fra Bedrenætter.dk, der yder tilpasset støtte med individuelle trykpunkter. Latex Single er et rigtig godt valg til prisen.

ForhandlerPrisLæs mere
1.599,00 DKK Læs mere

Memory Foam: Giver en rolig søvn og god støtte

Topmadrasser i Memory Foam har den helt særlige egenskab, at den tilpasser sig efter din kropsvarme. Det betyder, at madrassen lader din krop synke ned, der hvor den er varmest (typisk lænd, skuldre eller nakke). En topmadras i Memory Foam:

 • er trykaflastende via din kropsvarme
 • mindsker bevægelser i løbet af natten og sikrer derfor en rolig søvn
 • tilpasser sig din liggeposition

Idet memoryfoamtopmadrassen tilpasser sig kroppens varme punkter, vil du opleve en aflastning, hvilket forbedrer søvnen. Denne type af topmadras er særligt god til dig, der døjer med ryggen.

Lyder en topmadras i memory foam som noget for dig? Så anbefaler vi Dreams fra Sengefabriksudsalg.dk, hvor du til en pris på 1.499,- får en topmadras af en fantastisk kvalitet, der yder ergonomisk korrekt støtte til ryg og lænd.

ForhandlerPrisLæs mere
1.499,00 DKK Læs mere

Koldskum/skummadrasser: Den billigeste løsning

Den sidste af de tre typer af topmadrasser er også klart den billigste – men det er ikke uden grund. Topmadrasserne af skum er stadig populære, men næsten udelukkende på grund af prisen.

Fordelene ved at vælge en skumtopmadras er, at de er billige og kan forlænge din sengs levetid. En skumtopmadras har dog flere ulemper: Den har svært ved at komme af med varme, den giver ikke nogen ekstra støtte og så forbedrer de ikke en hård seng. Denne type af topmadrasser er oftest brugt på lejrskoler eller lignende, hvor det vigtigste er kvantitet og ikke kvalitet.

Vi vil altså ikke anbefale nogle skumtopmadrasser, da kvaliteten simpelthen er for lav til, at det er værd at investere i.

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here